Baleno zmagovalec med kompaktnimi avtomobili     

Torek, 8. november 2016
Scottish Car of the Year 2016
Avtor: Marko Miklavc

Minuli petek se je v Edinburghu odvijala letošnja podelitev nagrad, povezanih s priznanjem SCOTY (Scottish Car of the Year), ki jih podeljuje strokovna žirija, sestavljena iz približno 200 škotskih avtomobilističnih novinarjev iz organizacije ASMW (Association of Scottish Motoring Writers).

Glavno nagrado v obliki prestižnega naslova 'Scottish Car of the Year 2016' je letos osvojil volvo V90, ki je slavil tudi v kategoriji praktičnih karavanov, eni izmed dvanajstih kategorij avtomobilov, ki so vsako leto nagrajene na tem nacionalnem škotskem izboru. V kategoriji 'majhnih' avtomobilov (morda za Škote, zame so to kompaktni avtomobili …) je letos slavil novi suzuki baleno, predvsem zaradi odlično izraženega razmerja med plačanim in dobljenim, ki je že dolgo eden izmed zaščitnih znakov znamke Suzuki.

Ta lastnost, ki je škotskim kupcem znana kot 'Value for money', ima izredno pomembno vlogo ob odločanju kupcev glede izbire primernega novega avtomobila. Tega se še kako dobro zavedajo tudi škotski novinarji, ki so odločali o letošnjih zmagovalcih, ker so tudi sami kmalu opazili, da vas pri tej znamki ne bodo peljali žejne čez vodo. Pohvalili so tudi vozne lastnosti in vgrajeni bencinski 'Boosterjet' pogonski sklop, ker ponuja uporabniku povsem dovolj pogonske moči v povezavi s skromno povprečno porabo pogonskega goriva.

Škoti pravijo, da predstavlja nakup novega balena izredno racionalno dejanje, ker je ob primerjavi z nekoliko cenejšim swiftom občutno prostornejši, posledično je namenjen vsem, ki sta jim vitara in s-cross enostavno prevelika in preokorna, poleg tega pa takšni kupci ne želijo plačati univerzalnega 'SUV davka' v obliki 25 odstotkov višje povprečne porabe pogonskih goriv ob primerjavi z enako motoriziranimi običajnimi kombilimuzinskimi ali pa limuzinskimi donatorji tehnoloških SUV platform, ki so ga deležni čisto vsi kupci modnih SUV vozil in 'crossoverjev', ker so takšna vozila po navadi občutno težja, višja in posledično oblikovana izrazito 'neaerodinamično' …

| Share