Med letošnjimi nagrajenci je tudi jimny     

Četrtek, 18. april 2019
Izbor za Svetovni avto leta
Avtor: Marko Miklavc

Včeraj smo v New Yorku dobili tri nove nagrajence letošnjega izbora za Svetovni avto leta. Med njimi je tudi resnično kompaktni suzuki jimny, ki je prejel laskavi naslov najboljšega avtomobila v kategoriji mestnih (urbanih) avtomobilov.

To je že tretji serijski model znamke Suzuki, ki se je v zadnjih treh letih uvrstil med končne finaliste tega prestižnega izbora. Prikupni jimny je ob tem premagal dva južnokorejska konkurenta (hyundai AH2/santro & kia soul). Tako se je odločilo 48 žirantov iz 18 držav, ki o najboljših majhnih avtomobilih odločajo že od leta 2017. Takrat so na tem svetovnem izboru avtomobilov prvič dodali kategorijo 'World Urban Car', ker so številni avtomobilistični strokovnjaki prepričani, da bodo majhni avtomobili igrali zelo pomembno vlogo v naši bližnji bodočnosti, ker je to edini pravi način reševanja individualnega transporta v velemestih.

V tem pogledu so Japonci že daleč pred Evropejci, ker so na domačem tržišču že pred mnogimi leti uvedli kategorijo 'kei-car' (lahek avtomobil) avtomobilov z zakonsko predpisanimi dimenzijami ter zakonsko pogojeno največjo dopustno pogonsko močjo, ki posledično ne potrebujejo dragih in zapletenih tehnoloških rešitev za preprečevanje ustvarjanja prevelike količine škodljivih izpustov, zato vas zmaga prikupnega japonskega malčka v kategoriji majhnih avtomobilov ne sme presenetiti, ker so pri znamki Suzuki pač mojstri na področju snovanja majhnih in posledično resnično okoljevarstvenih vozil. To razumno prakso bi lahko posnemali tudi v Evropi, vendar smo se raje odločili za 'amerikanizacijo' iz dežele 'neomejenih možnosti' in žal tudi neomejene porabe pogonskih goriv, ker postajajo sodobni avtomobili čedalje večji in posledično tudi čedalje težji, čeprav z velikimi in zavaljenimi SUV štirikolesniki, ki so znani po neetičnem ravnanju (univerzalna formula: + 25 % povečana povprečna poraba pogonskega goriva ob primerjavi z normalnim osebnim avtomobilom, ki je po navadi tudi donator tehnološke platforme …) s pogonskim gorivom, ne bomo rešili našega planeta …

Nedavno izvedene podelitve nagrad v New Yorku se je udeležil tudi Toshihiro Suzuki, prvi mož znamke Suzuki, ki je ob tem povedal, da predstavlja takšna prestižna globalna nagrada za znamko Suzuki izredno veliko čast, se pa zaveda, da je to predvsem posledica negovanja 50. letne tradicije izdelave modela jimny in dejstva, ki pravi, da je jimny trenutno edini pravi kompaktni predstavnik terenskih vozil z odlično funkcionalnostjo na in izven utrjenih voznih podlag, kot tak si je med številnimi ljubitelji terenskih avtomobilov že zdavnaj zagotovil kultni status.

| Share