Začetek nove preventivne akcije za večjo varnost v prometu     

Četrtek, 14. avgust 2014
ZDK & Suzuki Deutschland
Jürgen Karpinski (predsednik organizacije ZDK) in Teruo Katakawa (predsednik nemške podružnice koncerna Suzuki)

Jürgen Karpinski (predsednik organizacije ZDK) in Teruo Katakawa (predsednik nemške podružnice koncerna Suzuki)

Avtor: Marko Miklavc

Pri nemški organizaciji ZDK (Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe) so pred kratkim napovedali začetek letošnje preventivne akcije za večjo varnost v prometu, ki je v Nemčiji znana pod imenom 'Licht-Test'. Tudi letos bo znamka Suzuki eden izmed najpomembnejših podpornikov tega projekta, ki privablja voznike in voznice s posebno štirikolesno nagrado…

Zaposleni v organizaciji ZDK (osrednje združenje nemške avtomobilske industrije) že 57 let spodbujajo nemške voznike in voznice k vsakoletnemu brezplačnemu oktobrskemu obisku servisnih delavnic, kjer strokovno osebje pri njihovem vozilu preveri usmerjenost kratkega in dolgega svetlobnega snopa pri paru glavnih prednjih žarometov, ker je pravilno delovanje zunanjih svetlobnih teles eden izmed zelo pomembnih faktorjev za uspešno zagotavljanje prometne varnosti, sploh v tem času poslabšane vidljivosti, ko so dnevi krajši kot noči. Zato bodo vse Suzukijeve nemške servisne delavnice 1. oktobra 2014 pričele izvajati enomesečne brezplačne preglede svetlobne tehnike pri vseh vozilih (ne glede na znamko), ki jih bodo njihovi lastniki pripeljali na pregled.

Ker so Nemci želeli s to kontrolno akcijo doseči čim večji učinek, so skupaj z Japonci tudi letos pripravili nagradno igro, ki bo enemu izmed srečnežev ob obisku Suzukijevega servisa zagotovila nov suzuki S-Cross v vrednosti 28.990 evrov. Udeleženci v tej akciji se lahko prijavijo tudi na spletni strani www.licht-test.de  in si s tam opravljenim testom poznavanja svetlobne tehnike in pravil varne vožnje zagotovijo možnost za sodelovanje v žrebanju za novo Suzukijevo vozilo. V lanskem oktobru izvedena kontrola je pokazala, da je bilo lani na nemških cestah v obtoku veliko (35,2 %) osebnih vozil z neprimerno nastavljeno ali nedelujočo svetlobno opremo, celo več kot leta 2012, ko je bilo v obtoku 34,3 odstotka takšnih vozil. Ob tem so posebej izpostavili lansko dogajanje v nemški zvezni deželi Rheinland-Pfalz (Porenje‑Pfalška), kjer je bilo vsako peto vozilo, ki je sodelovalo na brezplačnem pregledu, opremljeno z nedelujočo ali nepravilno nastavljeno svetlobno opremo. Pri 10,2 odstotka pregledanih vozil so bili prednji žarometi nastavljeni previsoko, posledično lahko takšno vozilo zaslepi nasproti vozeča vozila.

Pri 8,7 odstotka pregledanih vozil je zgodba obratna, ker so imela prenizko nastavljen prednji svetilni snop, zato vozna podlaga ob tem ni primerno osvetljena. Še slabša je situacija na področju tovornih vozil in avtobusov, ker so lani ugotovili, da se po nemških cestah vozi 36,6 odstotka gospodarskih vozil in avtobusov z neprimerno nastavljeno ali nedelujočo svetlobno opremo. Tudi v tem primeru je kvota takšnih vozil večja kot leta 2012 (35,2 odstotka). Nemci pravijo, da so okvare prednjih žarometov in ostalih svetil pri gospodarskih vozilih in avtobusih (19,5 odstotka vseh okvar je povezanih z zunanjimi svetlobnimi telesi) eden izmed najpogostejših vzrokov za okvare, čeprav je svetilna tehnika v današnjih vozilih čedalje bolj rafinirana. Pri lani pregledanih nemških gospodarskih vozilih in avtobusih jih je bilo 11 odstotkov takšnih, ki so vozili s previsoko nastavljenim snopom prednjih žarometov, 6,2 odstotka jih je imelo prenizko nastavljene snope, 0,2 odstotka sodelujočih tovornjakov in avtobusov je bilo celo 'slepih na eno oko', ker jim je deloval samo en prednji žaromet. Bolj pogoste kot leta 2012 so tudi okvare zadnjih luči, ker so Nemci lani na pregledu našli 12 odstotkov tovornjakov in avtobusov z nedelujočimi zadnjimi lučmi…

Na do sedaj izvedenih brezplačnih kontrolah svetil v Suzukijevih servisnih delavnicah je vsako leto sodelovalo približno 10 milijonov Nemcev in Nemk. Vsa vozila, ki uspešno opravijo test, so po navadi na vetrobranskem steklu okrašena tudi z 'Licht-Test' plaketo, ki priča o njihovi dobri 'kondiciji' na področju svetlobne tehnike.

| Share